Manuel Çift Kavrama
Fikrin açıklamasına başlamadan önce bu fikrin günümüz kullanımında benzer versiyonlarını ve çalışma mantığını açıklamak gerekir. Bu sistemler otomatik vites araçlarda DSG, DCT, S-tronik gibi farklı isimler alabilmektedir. Temelde aynı işi yapan farklı çalışma şekillerine sahiptirler.
DSG Nedir?
DSG şanzıman nedir sorusunun yanıtı, çok basit ve genel bir tanımla otomatik şanzıman şeklindedir. DSG şanzıman, çift kavramalı bir şanzıman türüdür. Pek çok kaynakta doğrudan çift kavramalı şanzıman olarak da geçer. DSG kısaltmasının açılımı ise İngilizce Direct Shift Gearbox şeklindedir.
Çift kavramalı şanzıman yada bilinen diğer adıyla DSG şanzıman, vitesleri diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı değiştirebilen otomatik şanzımandır. Bu yapısıyla da seri kabiliyet sunar ve çok tercih edilir. Ayrıca çift kavramalı şanzıman, geleneksel otomatik ve düz vites sistemlerine nazaran daha fazla güç ve daha iyi bir kontrol sağlamaktadır.
DCT Nedir?
Tam açılımı Dual Clutch Transmission olan DTC, bir çeşit hızlı kavramalı şanzıman sistemidir.
Otomatik şanzıman, sürücüye vites değiştirme ve debriyaj pedalı kullanma gibi zahmetler olmaksızın konforlu bir sürüş sunar. Ancak bu sistem, genellikle sürücünün kontrolünden biraz uzak bir sürüş algısı yaratır. Çünkü otomatik şanzımanın sürücünün hızlanma ve yavaşlama tepkileri algılaması sıralı sisteme göre yani manuel şanzımana göre uzun sürer. Bu da hem, performansı olumsuz etkiler hem de aracın daha çok yakıt harcamasına neden olur. Söz konusu eksiler, otomatik şanzıman sisteminde yıllar süren çalışmalarla bazı teknik gelişmelerin sağlanmasına neden olmuştur. Bunlardan biri de DCT şanzımandır.
DCT, vites geçişlerinin çok daha seri ve pürüzsüz olmasını sağlar. Dolayısıyla düz vitesli bir araçla otomatik vitesli bir araç arasındaki performans ve yakıt kaybı açığını en aza indirir.
Peki nedir bu çift kavramalı manuel vites? Aslında bu bahsettiğimiz viteslerin otomatik olmayan versiyonudur. Olay şu, otomatik vites araçlar çok iyi, çok güzeller ancak yarış severler otomatik vites araçları sevmezler. Yarış severleri hedeflayerek manuel ve çok seri vites geçişi sağlayabileceğimiz bir şanzumandan bahsediyorum. Bu sistem otomatik vites araçlarda aslında var ancak vites geçişi için vitese verilen komuta karşı tepkimesi gecikmeli çalışıyor. Sistem elektronik olarak çalıştığı için tepkileri gecikmekte. Halbuki devre göre vitesler kendiliğinden önceki yada sonraki vitese geçebilecek kapasitede. Sadece elektronik olmaktan çıkartıp mekanik olarak vites değişikliği sağlayabilirsek bu sistem çalışır hale gelir. Bunu elektronik olarak yapabiliyorsak mekanik olarak ta yapılabileceğini düşünüyorum. Yapılırsa bana haber edin, aşağıda bana ulaşabileceğiniz sosyal medya hesapları mevcut :)